Her geçen gün rekabet artışı yaşayan şirketlerin, yetenekler için çekici bir işveren markası oluşturmanın yanı sıra gelişim ve şirket içi kariyer fırsatlarını yetenek odağında şekillendiren, maksimize eden bir kurumsal kariyer yönetimi sistemi uygulaması bildiğiniz gibi odak noktalardandır.
Kariyer yollarının oluşturulması, kariyer geçiş kriterlerinin belirlenmesi, kariyer gelişiminin sağlanması ve belirli bir plan dahilinde uygulanmasını 4 ana süreç olarak belirtebiliriz. Özetle bildiğiniz gibi bu plan dahilinde de gelişim aksiyonları alınır ve uygulanır.
Kurumların kariyer yönetimi planlaması doğru temeller üzerine sistemli bir şekilde oturtulmuş ve süreçler gerektiğince uygulanıyor ve başarıyla yönetiliyorsa, şirketler için genel olarak aşağıdaki çıktıları elde etmek mümkün;
- Yüksek performanslı çalışanların işten ayrılma oranları azalır,
- Gerek işe yeni giren çalışanlar gerekse uzun süreli çalışanlar için kuruma bağlılık artar,
- Kritik öneme sahip pozisyonlar için aday bulmak kolaylaşır,
- Önemli pozisyonların yedeklenmesi, bu kişilerin şirketten ayrılması durumunda oluşacak kayıplardan şirketi korur,
- Ülkemizde yönetici atamalarında başarı oranı oldukça düşük olsa da, kurumsal kariyer yönetimini başarıyla uygulayan şirketlerde bu oranın yükseldiğini görmekteyiz. Şirket içi terfi uygulamalarında daha doğru ve adil karar verildiğinden, yönetici transferlerine göre hem maliyet avantajı sağlanır, hem de diğer çalışanlar için kariyer basamakları ve terfi yolu açık olduğundan toplam çalışan bağlılığı oranı artar,
- Eğitim-gelişim planlamaları, kariyer koçluğu, liderlik programları gibi uygulamalara ayrılan kaynak, şirketlerin sürdürebilir başarı sağlamasında odak noktada yer alan çalışan yeteneğini geliştirir, yetenekli çalışanlar şirketleri bugünden yarınlara taşır.
İnsan kaynakları, çalışanlara yeni bir pozisyonu kariyer hedefi olarak gösteremiyorsa, dünyanın en büyük şirketlerinin % 80’inde uygulanan “internal mobility”( kurum içi hareketlilik) yani çalışanların şirket içinde yatay ya da dikey olarak farklı pozisyonlarda görev yapmasına fırsat veren bir uygulamayı da gündemlerine alabilirler. Oyak Renault, Turkcell, Türkiye İş Bankası, Tekfen gibi pek çok şirkette internal mobility başarıyla uygulanmakta. Böylece şirketler için fırsat maliyeti düşmekte, çalışan memnuniyeti ve bağlılığı artmakta, işe alım ve eğitim maliyeti de düşmekte ve bilgi akışında artış sağlanmakta.
Başarılı bir kurumsal kariyer planlama ve yönetimi; pek çok avantajının yanı sıra, rakip şirketlere giden kritik öneme sahip pozisyondaki çalışanların sayısında azalma sağladığı için, şirkete özel verilerin korunmasını da destek olur. Çalışanların farklı bakış açıları kazanması ve yeteneklerini en üst seviyeye çıkartarak şirket bağlılıklarının artması da kritik öneme sahip faydalar arasındadır.
Yorumlar kapalı.